Beskrivning: kopiera länken så kommer du till rasbeskrivningen http://www.gosdaturacatala.se/rfgarkiv/FCI87.pdf

Säljs dock mest som SÄLLSKAPSHUND i Sverige ( enl annonser jag följt 0ch det är ju i princip de flesta) vilket gör att mentaliteten är oerhört viktig !!!! Mindre skärpa och vakt är därför viktiga om man bara ska ha sin hund till sällskap. Om uppfödaren SÄLJER sina valpar som arbetande vall och vakt ( i annons) ska den ha mycket av dessa! 

Då jag fått arga mail om vad jag tycker och framförallt ser i många annonser att de säljs som ,dvs sällskap, av uppfödarkollegor - skriver jag in att detta är MIN syn på vad ni som söker EN SÄLLSKAPSHUND i VÅR HÄRLIGA RAS bör titta på!!!!!!! För en fin sällskapshund är det i KOMBINATION med att man arbetar med den i tex lydnad, agility, att hunden får ägna sig åt att använda huvudet ( där den måste lista ut lösningar på saker o ting ) eller annan vettig aktivitet. Observera att man inte måste tävla med sin hund för det räcker gott och väl att man utövar aktiviteten tillsammans med sin GOS.
Vad gäller pälsen så är den absolut inte jobbig så som med tex bearded collie eller andra långhårsraser, en genomkamning i veckan så har du garanterat en tovfri hund förutom när den fäller för då krävs det lite mera förstås. Fällning sker i regel 2 ggr om år.

Nu hoppas jag att du blivit tillräckligt nyfiken på denna ras för att träffa en i verkligheten. Ta kontakt med någon av oss uppfödare och be att få träffa gosen och kanske bör ni uppsöka flera uppfödare för att hitta den rätte för er ;)
Hit är ni alltid välkommen med frågor och en träff.
Lycka till ni som tar chansen att träffa och förhoppningsvis köper en Gos!!!!!